Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ - ΘΕΡΜΗ ΚΡΙΣΗ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ


Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίποινα άμεσα αν δημιουργηθεί ξανά επεισόδιο στα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν επανειλημμένως απαντήσει τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τη ρίψη συριακών όλμων και οβίδων στα σύνορά της και έχουν προειδοποιήσει για σφοδρότερα αντίποινα αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.

"Κρούει τον κώδωνα κινδύνου" για καταστάσεις που μπορούν να ξεφύγουν και να οδηγήσουν σε "θερμή" κρίση την Δύση με την Ρωσία ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZhD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν και εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, ειδικά στο ζήτημα της κρίσης στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη», τόνισε σε συνέντευξή του στην γερμανική επιθεώρηση Spiegel ο 64χρονος Γιακούνιν. 

«Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε μια οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη. Η Ρωσία είναι εναντίον της χρήσης εξωτερικών δυνάμεων [για την επίλυση της κρίσης]», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα του γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του στο συριακό εμφύλιο...


«Η εμπλοκή της Ρωσίας στηρίζεται στη γνώση που έχουμε για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξακολουθεί να τυγχάνει της υποστήριξης από τη συντριπτική πλειοψηφία του συριακού λαού και γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοι του εξοπλίζονται από κράτη του εξωτερικού», είπε εις εκ των ισχυρότερων ανδρών της Ρωσίας, που βρίσκεται στο «τιμόνι» των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Όσον αφορά στο κατά πόσο η Ρωσία νοιάζεται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενεργεί καθημερινά το καθεστώς Ασαντ, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν προειδοποιεί ότι «η εκδημοκρατικοποίηση της Μέσης Ανατολής, όπως επιτάσσεται από τη Δύση, οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή των ισλαμιστών, οι οποιοι μέχρι πρότινος ήταν περιθωριοποιημένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.