Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Με άλλοθι τη Συρία, ο τουρκικός στρατός πήρε το πράσινο φως για χτύπημα σε Ελλάδα-Κύπρο;

 

Για το διάστημα ενός χρόνου από σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση θα έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα (και όχι μόνο στη Συρία), σύμφωνα με την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Η λεπτομέρεια αυτή καθιστά το καθεστώς ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που περικλείνεται μεταξύ Καυκάσου- Μεσοποταμίας- Αν. Μεσογείου κι Αιγαίου άκρως ευαίσθητη κι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν άδεια κήρυξης πολέμου σε «ξένες χώρες».

 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα ότι ο στρατός έχει το ελεύθερο για το διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου ,να επέμβει σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, αν το κρίνει απαραίτητο.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ανήρτησε η εφημερίδα Hürriyet, κάνοντας το απαραίτητο ζουμ στην επίμαχη φράση:

(Yabanci ülkelere: Ξένες χώρες)

Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) İlhan Cihaner, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Το διάταγμα που έκρυψαν από τον λαό», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πήρε απεριόριστη άδεια να κηρύξει πόλεμο ξένες χώρες και όχι μόνο στη Συρία.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.