Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ


ΑΜΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ…
Απο newsbeast
«Δεν έχει καμία θέση σε νομικό πλαίσιο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Την κατάργηση των «αναχρονιστικών», όπως τα χαρακτηρίζουν , άρθρων 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρονται στην κακόβουλη βλασφημία και στην καθύβριση θρησκευμάτων, ζητά με επιστολή της προς τη Βουλή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ένωση Δικαστικών, η Ένωση Άθεων.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή τις κατηγορίες για βλασφημία κατά του σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου για την θεατρική του παράσταση Corpus Christi, τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της σατιρικής ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος» με την κατηγορία της καθύβρισης θρησκευμάτων,
αλλά και την προγραμματισμένη για σήμερα δίκη του ζωγράφου Διονύση Καβαλλιεράτου ο οποίος επίσης κατηγορείται για καθύβριση θρησκευμάτων.

«Η έννοια της βλασφημίας, δηλαδή της αμφισβήτησης και προσβολής συγκεκριμένων θρησκευτικών οντοτήτων και πεποιθήσεων, έχει νόημα μόνο στα πλαίσια των δοξασιών των θρησκευτικών δογμάτων και δεν έχει καμία θέση σε νομικό πλαίσιο, όπου στερείται καθολικά αποδεκτού νοήματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Οι έννοιες του θεού και των θείων δεν αναφέρονται σε υπαρκτά όντα ούτε σε καθολικά αποδεκτές αξίες παρά αφορούν μόνο πιστούς και λειτουργούς συγκεκριμένων δογμάτων, οπότε και είναι απαράδεκτο να αναφέρονται σε νόμους του κράτους»

Τέλος η επιστολή υποστηρίζει πως ο σεβασμός προς αυτές τις έννοιες είναι ενδεχομένως υποχρέωση των πιστών ενός δόγματος, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλεται με ποινές σε όλους τους πολίτες.

Τι αναφέρουν τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα:

Άρθρο 198

Κακόβουλη βλασφημία.

1. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιοδήποτε τρόπο το Θεό.
2. Όποιος εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.

Άρθρο 199

Καθύβριση θρησκευμάτων

Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.