Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ! ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ.




ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Ο ΜΑΣΟΝΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΟΛΑΝΤ ΕΙΧΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ.

Η 14η χώρα στον κόσμο και η 9η στην Ευρώπη που θεσμοθετεί τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου θα γίνει σήμερα η Γαλλία, με την επίσημη ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 18:00 (ώρα Ελλάδας). Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού, έπειτα από εβδομάδες θυελλώδους κοινοβουλευτικής συζήτησης και διαδηλώσεων, το νομοσχέδιο κατάφερε να φτάσει στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις.

Διαδήλωση κατά της ομοφοβίας, 18.4.2013. Διαδήλωση κατά της ομοφοβίας, 18.4.2013.

H κυβερνητική πλειοψηφία έχει παραμείνει ενωμένη γύρω από το θέμα, έτσι αναμένεται ότι χωρίς εκπλήξεις θα δοθεί το απόγευμα η τελική θετική έγκριση.

Στο μεταξύ, στους δρόμους θα βγουν και σήμερα, οπαδοί και αντίπαλοι του νομοσχεδίου. Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλούν σε μια συγκέντρωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού, για να καταγγείλουν την άνοδο «της ομοφοβίας». Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) κοντά στην Εθνοσυνέλευση. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.


Οι διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου ξεκίνησαν ως ένα αυθόρμητο, μαζικό λαϊκό κίνημα με έντονη συμμετοχή των καθολικών οικογενειών, το οποίο ονομάστηκε «Διαδήλωση για όλους» σε αντιστοιχία με την ονομασία του νομοσχέδιου «Γάμος για όλους». Το κίνημα γρήγορα ξεπεράσθηκε από τις ακροδεξιές μικρές ομάδες που ξαφνικά αφυπνίσθηκαν και εισχώρησαν στις πορείες, όταν όμως άρχισε να χάνει τη δυναμική του, πήραν το πάνω χέρι και πέτυχαν τη ριζοσπαστικοποίησή του.

Οι συνέπειες ήταν άμεσες: επεισόδια και συγκρούσεις πριν από δεκαήμερο με τη γαλλική αστυνομία, επιθέσεις με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων, απειλές και παρενόχληση βουλευτών που υποστήριζαν το νομοσχέδιο, παρεμβάσεις και επεισόδια σε συγκεντρώσεις όπου συζητούσαν το θέμα. Μόλις τη Δευτέρα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε ένα φάκελο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή. Οι αποστολείς έχουν υπογράψει ως «Αλληλεπίδραση δυνάμεων τάξης» με το ακρωνύμιο IFO (Interaction des Forces de l'ordre) και δηλώνουν με το κείμενό τους :«οι μέθοδοί μας είναι πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές από τις διαδηλώσεις, θέλετε πόλεμο, τον έχετε». Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο επιστολής και προς ένα δικαστή της πόλης Μπορντό καθώς και προς δημοσιογράφους.

«Ο νόμος θα ψηφιστεί, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της συσπείρωσης των αντιπάλων του νόμου, η Φριζίντ Μπαρζό. «Όμως θα διαδηλώσουμε για να προτείνουμε μια άλλη λύση, αυτή της πολιτικής ένωσης που, αντίθετα από τον γάμο, δεν θα είχε συνέπειες στη γονική σχέση», πρόσθεσε. Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έχουν προειδοποιήσει πως θα καταθέσουν προσφυγή εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αναμένουν τη σημερινή ψηφοφορία με ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης. Θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή, όχι κραδαίνοντας κλειδιά όπως το 2001 όταν πρωτοεξελέγη δήμαρχος ο ομοφυλόφιλος Μπερτράν Ντελανόε, αλλά κρατώντας μια μικρή καρδιά, σύμβολο της προσδοκώμενης ευτυχίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.