Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Το ΑΠΘ του συριζαίου Μυλόπουλου θα είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που θα διδάσκει δωρεάν την αλβανική γλώσσα!




Τους τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Αλβανίας συζήτησαν ο Πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος με τον Πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα σε συνάντηση που είχαν στο κτίριο Διοίκησης.

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Τιράνων, επιστημονικού συμποσίου με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επικείμενης υποψηφιότητας της Αλβανίας ως μέλους της ΕΕ. Το συνέδριο αποφασίστηκε να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς δράσης, οικονομία – ανάπτυξη, πολιτισμός – παιδεία και περιβάλλον.


Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραβρεθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Τιράνων στην έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας, που διοργανώνει το ΑΠΘ. Σημειωτέον ότι το ΑΠΘ είναι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που διδάσκει την αλβανική γλώσσα και μάλιστα δωρεάν για όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές.

Τα μαθήματα, που θα ξεκινήσουν μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Τιράνων, η οποία υπογράφηκε το 1998 και η τελευταία ανανέωσή της, τον Μάρτιο του 2012 που ισχύει έως το 2015, προβλέπει και την ανταλλαγή διδάσκοντα για την διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr