Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΝΕΟ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ :Συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για το φυσικό αέριο αξίας 400 δισ. δολάρια!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΜΟΧΛΟ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΝ ΤΟΥ ΚΟΥΝΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη το θέμα της Ουκρανίας και οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο και το θέμα της ενέργειας.
Στην επίσκεψή του στην Κίνα ο Πούτιν υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες για το τίμημα.
Σύμφωνα με το όσα είχαν αναφερθεί μέχρι στιγμής ανεπίσημα, η συμφωνία μεταξύ Gazprom και κινεζικής CNPC έχει διάρκεια 30 ετών και η αξία της φέρεται να κυμαίνεται γύρω στα 400 δισ. δολάρια. Οι συζητήσεις των δυο πλευρών κρατούν εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, ωστόσο η διαφορά της τιμής ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια.
 Οι αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ισχυρό πολιτικό στήριγμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω της κρίσης σε Ουκρανία και Κριμαία.


 Η συμφωνία 

Η συνολική αξία της σύμβασης μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της κινεζικής CNPC ανέρχεται σε 400 δισ. δολάρια. Η σύμβαση περιλαμβάνει μια συμφωνία 30 χρόνων που ξεκινά το 2018. Περίπου 38 bcm ρωσικού αερίου θα καταλήγουν κάθε χρόνο στην Κίνα. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου που προβλέπεται παραμένει ένα «εμπορικό μυστικό».

Υποθέτοντας, ωστόσο, ότι η συνολική τιμή της σύμβασης περιλαμβάνει μόνο το κόστος των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, τότε το τίμημα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σημαίνει ότι η Κίνα θα πληρώνει περίπου $ 350 ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Ο Πούτιν πάντως υποστήριξε ότι η τιμή της παράδοσης θα πρέπει να συνδέεται με τις τιμές της αγοράς πετρελαίου.

Οι επενδύσεις σε υποδομές και από τις δύο πλευρές θα κοστίσουν πάνω από 70 δισ. δολάρια και θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο. Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω ενός νέου αγωγού «Power of Siberia» που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης. Περίπου 55 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Ρωσία και περίπου 22 δισ. δολάρια η Κίνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Gazprom μέχρι σήμερα.


Η πολιτική σημασία 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό στήριγμα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνή απομόνωση λόγω της κρίσης σε Ουκρανία και Κριμαία.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας για τη Ρωσία η Μόσχα εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία προκειμένου να ενισχύσει τις αγορές της Ασίας.
M. Barroso: Ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ανήκει στην ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό άεριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.