Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΕΠΕΣΑΝ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
Ήταν λίγο μετά τις 8.15 το πρωί της Πέμπτης όταν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Αgusta Bell 212, το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, στη νησίδα Κίναρο, κοντά στη Λέρο.
Πρόκειται για το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το πλήρωμα του οποίου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Πανανάς Κωνσταντίνος και Τουλίτσης Αναστάσιος και ο μηχανικός ανθυπασπιστής (χειριστής ραντάρ) Ευαγγέλου Ελευθέριος
To ελικόπτερο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έπεσε σε ορεινό όγκο ύψους 230 μέτρων κάτω από τον οποίο υπάρχει χαράδρα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε μετά τη σύγκρουση και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά. Ωστόσο επι του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο ελικόπτερο σημειώθηκε κάποια αιφνίδια βλάβη, η οποία υποχρέωσε το ΑΒ212 να χάσει απότομα ύψος. Το κέλυφος του ελικοπτέρου που κατέπεσε είναι κατασκευής 1984.
Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία από την πλευρά του ελικοπτέρου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές, ο καιρός ήταν καλός, 5 με 6 μποφόρ.  Το ύψος του ελικοπτέρου ήταν στα 400 πόδια.
Oπως όλα δείχνουν οι άτυχοι πιλότοι δεν πρόλαβαν κατά την πτώση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί ελικόπτερο sea hawk εντόπισε θερμικά ίχνη σε ένα σημείο και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα ΥΔΡΑ.  Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό. Είναι παρόμοιο αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.